Resepi Nasi Kandar Utara
Resepi Nasi Kandaq
✨Nasi
-Basuh beras dan ketepikan.
-Tumis daun pandan, 3sekawan dan serbuk kunyit menggunakan butter. Masukkan garam dan sedikit gula.
Jika ada pewarna kuning, boleh letak sedikit untuk naikkan warna.
-Kemudian masukkan beras. Masak sebentar di atas dapur.
-Kemudian pindahkan ke dlm rice cooker.
✨Ayam Goreng
-Bahan bancuhan
Tepung serbaguna Pak Lah/Bestari
Sedikit tepung beras
Serbuk Cili Kering
Serbuk Kari Daging
Sedikit Garam
-Adun dgn air sampai kelikatan yang kita nak, dan boleh salut ayam menyeluruh, then goreng ayam smpai masak.
✨Kuah kicap+kari
Bawang Besar hiris
Bawang Putih hiris
Rempah 3 sekawan
Ketumbar /Jintan Manis (tumbuk sikit)
-Tumis semua sampai garing dan naik bau
-Kemudian bubuh:
Serbuk Cili Kering
Serbuk Kari Daging
-Masukkan kentang, tomato, terung dan air
-Biarkan sampai mengelegak.
-Kemudian masukkan:
Kicap Manis (sampai colour kehitaman yg kita nak)
Gula
Garam
Sos cili 3sudu
-Balancekan sampai dpt rasa manis-manis kicap dan pedas kari tu. Dan pada pendapat saya, kuah untuk Nasi Kandaq kelikatannya janganlah terlalu pekat atau terlalu cair.
✨Bendi - dicelur sehingga separa layu
✨Telur Masin - direbus sempurna
Siap dah Nasi Kandaq 👩🍳
Nota Peminat Nasi Kandar:
Nasi kandar juga sedap dimakan dengan DAGING MASAK HITAM MAMAK NASI KANDAR PULAU PINANG.
Comments
Post a Comment